Obavezno odradite ovu proveru pre kupovine auta

Kupovina automobila iziskuje puno energije, ukoliko želite da obavite pametnu kupovinu i da odnos uloženog/dobijenog bude isplativ i racionalan. 

 

Neretko ćete povesti majstora sa sobom ili odvesti auto u servis na proveru, koristiti popularne sajtove za proveru istorije vozila (da li je i kada održavano, istorija nezgoda i oštećenja, krađa) i sve to ćete relativno lako proveriti i utvrditi stanje automobila koji planirate da kupite.

 

Sve to obavite, prenesete vlasništvo nad vozilom, odete po tablice, kad vas tamo sačeka neprijatno iznenađenje – auto se ne može registrovati!

KAKO SE TO MOŽE UOPŠTE DESITI?

Situacija na terenu je takva da notari proveravaju samo da li se podaci iz kupoprodajnih ugovora i dokumenata podudaraju, kao i identitet kupca tj. prodavca. Iako je potpuno nelogično – notari ne proveravaju da li u vezi automobila koji je predmet prodaje postoji zabrana otuđenja ili bilo kakvo zaduženje.

 

ONDA PORESKA UPRAVA SIGURNO PROVERAVA VOZILO?

Nažalost i ovo nije slučaj – poresku služba vas neće upozoriti da li kod odredjenog vozila postoji zabrana otuđenja ili dugovanje, već će izvršiti prenos apsolutnih prava i sve vam to uredno naplatiti.

 

SIGURNO POSTOJI NEKI NAČIN ZA PROVERU?

Naravno da postoji – zato smo i ovde da vam na konkretne načine pokažemo kako da “birokratski” proverite vozilo pre kupovine. 

 

Pre svega postoje dve opcije kako se auto može proveriti pre kupovine:

 

  1. Provera vlasnika
    (
    https://pretraga2.apr.gov.rs/RegSzPublicWebSearch/Search/SearchByParty)

Na ovom linku proverićete vlasnika vozila, tj da li je na njegovo ime uvedena neka sudska zabrana.

Pretraga sudskih zabrana

2. Provera vozila 
(https://pretraga2.apr.gov.rs/RegSzPublicWebSearch/Search/SearchByMatter)

U padajućem meniju odaberite opciju – “Pokretna stvar koja ima registracionu oznaku”

Unesite registarski broj i broj šasije.


NAKON OVIH PROVERA MOŽE SE OBAVITI KUPOVINA?
 

 

Još uvek ovo nije zasigurna opcija da sa vozilom nećete imati problema u budućnosti jer po našem zakonu – vozilo se sme staviti u zalog prilikom podizanja kredita i sme se otuđiti, dok u slučaju da prethodni vlasnik vozila recimo ne isplaćuje redovno svoje rate, banka ima pravo da vam oduzme automobil.

 
Znamo, vrlo jedno nelogično i nepravedno pravilo ali tako je.

Jer ako se vama auto oduzme – jedina opcija je da tužite prethodnog vlasnika ali taj proces može trajati jako dugo i vrlo je neizvestan, zato proverite auto pre kupovine na sledećem linku:

1. Provera vlasnika vozila
(
https://reza.apr.gov.rs/Reza/Search/GeneralBorrowerSearchNew.aspx?SearchAction=32)

Pretraga sudskih zabrana

2. Provera samog vozila
(
http://reza.apr.gov.rs/Reza/Search/GeneralMatterSearchNew.aspx?SearchAction=31)

U padajućem meniju odaberite opciju – “Pokretna stvar koja ima registracioni broj”.

Pretraga sudskih zabrana

 

DESET MINUTA PROVERE – SPREČAVA GLAVOBOLJU!

 

Ne treba vas biti sramota da pre kupovine vozila zatražite od prodavca njegove lične podatke kako bi ste proverili dugovanja i zabrane otuđenja. 

 

Naš savet je da nakon provere i probe samog automobila – obavite ovu kratku ali vrlo znajačajnu proveru koja vam može uštedeti mnogo novaca i živaca.

 

Ukoliko imate nekih nedoumica oko prenosa apsolutnih prava i registracije vozila – pišite na našoj FB stranici i veoma brzo ćemo odgovoriti.

 

Kupoprodajne ugovore takođe možete sastaviti u Auto Centru FOKUS 016 – svakog dana od 07:30-20:30 i subotom od 07:30-14:30